Hynnisen tekemä juliste seurakunnan ilona

Viitasaaren seurakuntasalin seinää on komistanut adventin aikana viime vuosina yksi ja sama teos, oopperalaulajana tunnetun Jorma Hynnisen maalaama suurikokoinen juliste. Hynninen maalasi sen 1960-luvun alkupuolella opiskellessaan Heinolan opettajaseminaarissa.

Julisteessa on sanat ”Valmistu Herran kansa!” ja pelkistetty kuva-aihe. Teos on maalattu suoraan suurelle paperille.

Jorma Hynninen teki julisteen seminaarin adventtijuhlaan. Kun sitä ei enää siellä tarvittu, Hynnisen opiskelijakaveri Jaakko Kataisto kysyi Hynniseltä, saako hän julisteen, ja Hynninen lupasi. Jaakko Kataiston ja hänen vaimonsa Leena Kataiston mukana juliste matkasi Viitasaarelle. Se on ollut esillä siellä, missä Kataisto on ollut opettajana: Löytänän koululla ja Niinilahden koululla. Jaakko Kataiston jäätyä eläkkeelle hän haki julisteen talteen Niinilahden koulun ullakolta.

- Omakotitalossa sille ei oikein ollut paikkaa, joten tuli ajatus tarjota sitä seurakunnalle. Jorma Hynniseltä pyydettiin lupa luovuttaa se sinne ja hän suostui sanoen, että ilman muuta, Leena Kataisto kertoo.

Neljä soitinta, kolme soittajaa

Adventtijulisteessa on kolme soittajaa ja neljä torvea. Miksi soittimia on enemmän kuin soittajia, sitä ei Leena Kataistokaan tiedä. Kirkkoherra Antti Hiltusella on asiaan teoria:

- Ehkä yksi torvi on meitä kaikkia varten. Se saattaa olla viesti, että liity riviin jatkoksi, Hiltunen arvuuttelee.

Juliste on siis noin 50 vuotta vanha. Leena Kataiston mukaan Jorma Hynninen teki muitakin julisteita Heinolan seminaarin juhliin. Jokainen teos on erilainen ja ainoa laatuaan. Seurakunta teetti saamaansa julisteeseen ylä- ja alalaitaan puukehykset Mauri Kuokkasella ripustamista varten.

Hynninen pitänyt näyttelyjäkin

Leena Kataisto kertoo hänen itsensä, miehensä Jaakon ja Jorma Hynnisen opiskelleen Heinolassa samaan aikaan vuosina 1960-64. Sen jälkeen he ovat tavanneet lähes vuosittain kurssitapaamisissa sekä perhetuttuina kyläilleet muutoinkin.

- Jaakko oli Jorman kanssa samalla rinnaisluokalla ja he istuivat luokassa vierekkäin. Kerran opiskelijoiden piti tehdä toisistaan muotokuvat ja niinpä meillä on Jaakosta hieno Jorman tekemä muotokuva. Lisäksi meillä on muitakin hänen töitään.

- Jorma Hynninen oli jo nuorena monella tavalla lahjakas. Hän oli liikunnallinen – hiihtohimo oli kauhea – ja sitten oli tämä kuvataide ja musiikki. Kuvaamataidon lehtori Lapintiehen Jorma piti seminaarin jälkeenkin yhteyttä ja heillä oli yhteisnäyttelykin. Jorma on pitänyt näyttelyn myös omalla paikkakunnallaan.

Leena Kataisto kertoo, että Jorma Hynninen aikoo jatkossa antaa entistä enemmän aikaa kuvataiteelle. Baritoni Hynninen on julkisuudessa kertonut lopettavansa esiintymiset Savonlinnan oopperajuhliin ensi heinäkuussa.

TS 11.12.2015

Luvatta ravintolaan laulamaan

Leena Kataistolla on mukavia muistoja omastaan, hänen miehensä Jaakon ja Jorma Hynnisen opiskeluajoista.

- Jaakko ja Jorma kuuluivat opiskeluajan, neljä vuotta, samaan seminaarin kvartettiin. Heillä oli esiintymisiä myös muualla kuin koululla ja sillä tavalla he hankkivat opiskelurahoja.

- He kävivät ravintolassakin laulamassa, vaikka siihen aikaan eivät seminaarilaiset olisi saaneet ravintolaan mennä ollenkaan!

- Viimeiset puolitoista vuotta seminaariaikana asuin samassa pihapiirissäkin kuin Jorma, joka oli jo silloin naimisissa. Minä asuin omakotitalon yläkerrassa opiskelukaverin kanssa ja he piharakennuksessa. Reetta Hynninen on kampaaja, joten me tytöt kävimme kammattavina. Reetta teki myös hääkampaukseni, Leena Kataisto kertoo.

Huomaatko kuvassa kaksi erikoista asiaa?