Kirkkotuvasta ehkä kaksikerroksinen

Kirkkotupa-työnimen saaneen rakennuksen suunnittelu kirkon pääoven läheisyyteen on alkanut. Siihen tulisi yleisö-wc ja monta tarkoitusta palveleva kahviotila sekä hautausmaatyöntekijöiden sosiaalitilat. Nykyinen yleisövessarakennus on elinkaarensa päässä.

Suunnitteluun varattiin 30 000 euroa vuodelle 2015. Työryhmään kuuluvat Maria Kaisa Aula, Antti Hiltunen, Risto Kolari, Eero Pulkkinen ja Anja Uusi-Maahi. Työryhmän jäsenille voi kuka tahansa esittää ideoita. Ennen päätöksiä kuullaan kaikkia käyttäjäryhmiä ja tehdään lapsivaikutusten arviointi. Rakentaminen voisi mahdollisesti alkaa vuonna 2016. Hankesuunnittelun on tehnyt FCG Planeko Oy.

Kirkkoherra Antti Hiltunen esitteli arkkitehti Tuomo Järvisen tekemiä luonnoksia kirkkovaltuustossa joulukuussa 2015. Yleisötilaisuus suunnitelmista oli seurakuntatalolla sunnuntaina 24.1.2016.

Rakennuksen paikka on rinteessä, joten siitä olisi luontevaa tehdä kaksikerroksinen. Alakerrassa kerrosala olisi 63,9 neliömetriä, mihin sijoittuisivat työntekijöiden taukotila keittiönurkkauksen kanssa ja pukuhuoneet, wc:t ja suihkut. Yläkerran koko olisi 90,8 neliömetriä sisältäen takkatuvan keittiönurkkauksella, eteisen ja wc:t. Tilava inva-wc toimisi samalla morsiushuoneena, jossa morsiamet ja myös esimerkiksi hautajaisiin pitkän matkan takaa tulijat voisivat vaihtaa vaatteensa.

Takkatupa helpottaisi esimerkiksi kirkkokahvien järjestämistä. Tilassa voisi pitää myös mm. pyhäkouluja.

Ensi vuodelle valtuuston hyväksymässä talousarviossa on varattu rakentamiseen 200 000 euroa, mutta päätös itse rakentamisesta ja sen talousarvio tulee kirkkovaltuustoon erikseen suunnitelmien valmistuttua.

Tavoitteena on, että Kirkkotupa korvaisi nykyisen ”katastrofaaliseksi” luonnehditun wc- ja sosiaalitilarakennuksen, joka purettaisiin kokonaan. Nykyinen traktorihalli Rantaraitin ja kirkkopihan yhtymäkohdan vieressä säilyisi kokonaan tai niin, että siitä jätettäisiin jäljelle puurakenteinen osa.

Klikkaa tästä esittelyaineistoon, jossa on runsaasti valokuvia, havainnekuvia ja piirroksia:

Aineiston luonnosversiot 075 ja 077 liittyvät viimeisimpään suunnitelmaan, mutta mukana on muutakin mielenkiintoista.

TS 14.12.2015, päivitetty 16.2.2016.

Kirkkotupaa on kaavailtu kirkon pääovelta etuvasemmalle.
Voisiko Kirkkotupa olla tällainen ja tässä paikassa? Oikealla traktorihalli. Näkymä kirkon pääovelta.