Sählykerhoissa vauhtia ja riemua

TS 9.10.2015

13-vuotias Ville Pasanen tuli seurakunnan sählykerhoon, koska "isoveli käski aloittaa". Eipä pikkuveli tunnu käskystä olevan ollenkaan pahoillaan Areenan pelikentällä maanantai-iltana.

- Aloitin noin kolme vuotta sitten. Kaikkein parasta on maalinteko. Sähly ei ole vaikeaa. Eniten olen kehittynyt ehkä pallonkäsittelyssä, Ville Pasanen pohtii.

Akseli Lohilahti, 13, huomasi reilu vuosi sitten, että kaverit kuljettavat sählykamppeita mukanaan.

- Kyselin ja kuulin, ettei sählyn harrastaminen paljon maksa. Olen ollut mukana reilun vuoden ja totta kai aion jatkaakin, hän sanoo.

Sini Rahkonen, 12, tykkää sählystä niin paljon, että pelaa kahdessakin joukkueessa. Toinen on helluntaiseurakunnan joukkue.

- Tykkään liikunnasta ja olen pelannut ehkä kolme vuotta. Sählyssä on parasta yhdessä joukkueena toimiminen, yhdessä pelaaminen on hauskinta.

- Poikien kanssa on vähän erilaista pelata kuin pelkästään tyttöjen kanssa, mutta tytöillä ei ole täällä omaa sählykerhoa. Harjoitukset ovat hyviä, koko ajan kehittyy enemmän. Pelimatkatkin ovat ihan kivoja, Sini Rahkonen kertoo.

Janne Uljanoff, 11, on pelannut sählyä kolme vuotta ja pitää sitä hauskimpana harrastuksena. Hänen lajilistaansa kuuluvat myös mm. jalkapallo ja laskettelu.

Kerhon vetäjä, seurakuntamestari Heimo Tuukkanen, saa Uljanoffilta kehut hyvästä opastuksesta. Sählystä Uljanoff ei keksi oikeastaan mitään huonoja puolia eikä esimerkiksi se tunnu haittaavan, että peleistä "aika monta" on myös hävitty. Joskus pelit vähän jännittävät, mutta eivät aina.

Tino Varis, 12, on hänkin pelannut sählyä kolme vuotta. Sählykerhoon hänet innosti se, että kavereitakin oli pelaamassa.

- Ihan parasta on olla maalivahtina, mutta kaikki on kivaa, Varis kommentoi.

Vielä mahtuu pelaajia mukaan

Heimo Tuukkanen laskee pelaajia olevan evankelis-luterilaisen seurakunnan eri sählykerhoissa tällä hetkellä 36. Harrastuksen suosio on saanut tuulta purjeisiin, sillä vuodessa määrä on kasvanut selvästi. Silti lisääkin pelaajia mukaan mahtuu.

Sählykerhot ovat maanantaisin ja torstaisin. Torstaisin käytössä on koko iso sali. Harrastukselle ei toistaiseksi ole ollut osallistumismaksua, mutta Tuukkasen mukaan jatkosta ei ole seurakunnankin säästöpaineissa päätöstä. Sählykerholaisille löytyy seurakunnan puolesta mm. turvalasit ja pelaajaliivit.

- On helpompaa, että varusteet löytyvät täältä, ja ne ovat osa turvallisuutta.

- Nuoret tarvitsevat tekemistä ja jotain, mihin purkaa energiaa. Tärkeintä nuorille on yhdessäolo.

- Olen vetänyt salibandya ja sählyä yli 40 vuoden ajan nuorisotyönä Pertunmaalla, Hartolassa ja Sysmässä, Viitasaarella puolisentoista vuotta sitten aloittanut suntio kertoo.

Heimo Tuukkanen on ollut aiemmin myös järjestämässä Suomen salibandyliiton junnusarjaa. Viitasaaren sählykerholaiset osallistuvat rovastikunnallisiin peleihin.

Sählykentällä tilanteet ovat nopeita, mutta järjestys pysyy hyvin yllä. Posken soittelun sijaan keskiössä on pelaaminen. Salivuoro kuluu kuin siivillä ja lopuksi kohti pukuhuoneita juoksee iloinen, punaposkinen pelaajaporukka.

Tietoa sählykerhoista

Sähly on suosittu kerho.