Eilen, tänään, ikuisesti -palstalla kirjoittajat vaihtuvat.

Palstaa julkaistaan myös paikallislehti Viitasaaren Seudussa otsikolla Ristipistoja.

Kuka meitä johtaa?

Kansa päättää pian, kenestä tulee seuraava Suomen presidentti. Kansa on tässä tapauksessa he, jotka äänestävät. ”Nukkuvat” antavat toisten päättää, kuka maatamme johtaa seuraavat vuodet. Kaikille sillä ei ole suurta väliä.

Suomessa kansalaisilla on oikeus itse päättää, ketä äänestää vai äänestääkö edes. Me voimme päättää monta muutakin omaa elämäämme koskevaa asiaa. Se on itsestäänselvyys, joka välillä unohtuu.

Meillä on lainkin suoma oikeus päättää, mihin uskomme. Yhtä hyvin meillä on oikeus päättää, mihin olemme uskomatta tai uskommeko mihinkään.

Joskus näyttää siltä, että oma oikeus muistetaan hyvin, mutta toisen oikeus huonommin. Kaverillakin, tutulla ja tuntemattomalla, on samat oikeudet.

Vihapuhe on noussut aikamme ilmiöksi. Jos puheellamme väheksymme, kiellämme ja loukkaamme toisia, olemme polkemassa omiakin oikeuksia. Kuka vihapuheilmapiiriä pitää yllä?

Kaikilla meillä on joku tai jokin johtaja. Jossakin johdetaan työtämme tai kuntaa, jonka jäseniä olemme. Harrastusryhmäämme johtaa joku tai joku johtaa sitä tahoa, jota kautta saamme siihen rahoitusta.

Joku esimerkillään johtaa sitä, miten tässä yhteisessä yhteisössä keskustellaan ja toista kohdellaan, mutta jokainen siihen vaikuttaa. Jokainen vaikuttaa siihen, kuinka vaikutusvaltainen on johtaja.

Hyvää talvea Sinulle!

Tuija Siidorow

Tiedottaja

 

Aiemmin julkaistut Eilen, tänään, ikuisesti -kirjoitukset
 

Reformaatio 500 -merkkivuoteen liittyvät kirjoitukset

Kuvassa Tuija Siidorow on talvisessa kaulahuivissa.
Tuija Siidorow