Eilen, tänään, ikuisesti -palstalla kirjoittajat vaihtuvat.

Palstaa julkaistaan myös paikallislehti Viitasaaren Seudussa otsikolla Ristipistoja.

Mummolassa 1950-60 -luvuilta

Vietin paljon aikaa mummolassa kesäisin. Tykkäsin olla siellä, mummo oli vaativa, mutta myös palkitseva: Ensin työ sitten huvi.

Arkipäivän askareita olivat ”navettatyöt”: lypsyaikana ajamassa kärpäsiä lehmistä, kanojen ja kissan ruokinta. Tehtäviin kuului myös kotitöitä yhdessä tätini kanssa.  Hän oli minua kolme vuotta vanhempi, kova neuvomaan ja opastamaan. Ne olivat tärkeitä tehtäviä, joissa opimme uutta ja mummo nosti aina vaatimustasoa työn edistyessä. Aikuiset olivat muissa maatilan töissä.  Elämä oli mutkatonta ja turvallista.

Sunnuntai poikkesi muista päivistä siten, että meillä nuorilla oli lepopäivä, vapaapäivä.  Aikuiset hoitivat kaikki työt sunnuntaisin.  Aamulla mummo kuunteli radiosta jumalanpalveluksen, jolloin lasten tuli olla hissukseen tuvassa.

Usein sunnuntaisin syötiin riisipuuroa.  Sen jälkeen mentiin pyhäkouluun, joka pidettiin sään salliessa ulkona naapurin lasten kanssa. Iltapäivällä saimme lähteä Soinin kirkolle tötteröjäätelölle. Matka taittui isoilla naisten polkupyörillä lähes 10 km suuntaansa hiekkatietä.

Oi sitä iloa ja sunnuntain juhlaa.  Leppoisaa ja siunattua lepopäivää.

Lämpöisin ajatuksin!

Marjatta  Ruuska

Kirjoittaja on kirkkovaltuuston ja -neuvoston jäsen.

Aiemmin julkaistut Eilen, tänään, ikuisesti -kirjoitukset

Marjatta Ruuska on kuvassa kukkivien ruukkuorvokkien kanssa.Taustalla on lunta. Kuva: Juhani Ruuska.
Marjatta Ruuska ja kevään orvokit. Kuva: Juhani Ruuska.