Viitasaaren kirkko

Kirkkotie, 44500 Viitasaari

Viitasaaren kirkko
Viitasaaren kolme ensimmäistä kirkkoa sijaitsivat Viitasaaressa. Saarta kutsutaan nykyisin Vanhaksi Kirkkosaareksi. Siellä sijaitsee myös Viitasaaren vanhin hautausmaa, joka on perustettu 1590-luvulla.
Ensimmäinen kirkko rakennettiin noin 1600 ja seuraavat vuosina 1653 ja 1777. Tämä viimeksi rakennettu kirkko purettiin ja rakennettiin uudelleen suurennettuna ja eräitä muitakin muutoksia tehden 1877 - 1878 mantereen puolelle Haapasaareen, johon oli siltayhteys.

Penkistön muotoilu ja väritys sekä lattian väri muutettiin 1956 arkkitehti Paavo Riihimäen korjaussuunnitelman mukaan. Vuonna 1977 maalattiin kirkon lattia, penkit, sisäovet ja seinien alaosa Aslak Sarren suunnitelman mukaan. Kirkon ulkoväri uusittiin v. 1986, se lienee suunnilleen sama kuin Alvar Aalto aikoinaan valitsi.

Kirkkopihassa on kolme kivistä muistomerkkiä: kuvanveistäjä Rakel Koiviston viime sodissa kaatuneitten sankarivainajien muistomerkki, viitasaarelaisesta graniitista hakattu vuoden 1918 sodassa kaatuneitten muistomerkki sekä taiteilija Kirsti Liimataisen Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki.
Kirkon pihapiirissä on runsaasti pysäköintitilaa sekä henkilöautoille että busseille.

Kirkkotie, 44500 Viitasaari

Kesäpäivän musiikkihetki

Viitasaaren tiekirkko soi kesäaikaan keskiviikkoisin klo 12. Musiikkihetkissä kuullaan pieniä lounaskonsertteja sekä välillä lauletaan yhteislauluja Anna-kanttorin tai kesäkanttori Hanna-Marian johdolla. Musiikkihetken jälkeen kahvit.

Kirkkotie, 44500 Viitasaari

Kutsu Jumalan valtakuntaan