Haudanhoito

Hautaa hoitaa omainen, seurakunta tai joku muu Kirkkolain määräysten mukaisesti. Haudan hoidosta vastaa hautaoikeuden haltija. Hoitosopimuksen voi tehdä kirkkoherranvirastossa toimistosihteerin kanssa mielellään toukokuun loppuun mennessä.

Haudanhoitosopimus astuu voimaan, kun hoitotarjous maksetaan viitenumerolla eräpäivään mennessä. Myöhemmin maksetut hoitotarjoukset astuvat voimaan sen mukaan, kun niitä seurakunnan toimesta ehditään tekemään.

Seuraavan kesän hoitotarjous lähetetään edellisen kesän hoitotarjouksen perusteella. Hoidon sisältöä voi halutessaan muuttaa, ottamalla yhteyttä kirkkoherranvirastoon.

Suurin osa hautausmaata on nurmetettu. Seurakunta kunnostaa ja hoitaa kaikki nurmetetut hautapinnat siellä, missä koneellinen hoito on mahdollista. Muut haudat kunnostaa ja hoitaa hautapaikan haltija.

Hautaamattomat alueet hoidetaan puistoalueena.

Haudanhoitosopimus

Omaiset voivat sopia haudan hoitamisesta seurakunnan kanssa. Haudan hoidosta voidaan tehdä joko kesähoitosopimus (1 kesä) tai määräaikainen (5 vuoden) hoitosopimus. Perushoidon hinta määräytyy hautapaikkojen lukumäärän mukaan. Perushoito ei sisällä kukkia. Kukat laskutetaan erikseen tilauksen mukaan.

Kirkkoneuvosto on kokouksessaan 28.11.2019 vahvistanut allaolevat hinnat ja kukkavaihtoehdot.

Kesähoidon hinta €/hautapaikka (ei sisällä kukkia)

• 1 hautapaikka     70 €
  • 2 hautapaikkaa   80 €
  • 3 hautapaikkaa   90 €
  • 4 hautapaikkaa 100 €
  • 5 hautapaikkaa 110 €  jne.

Rinnakkaispaikan hoidon hinta on 10 €.

Määräaikaisen hoidon (5 v. hoito) hinta €/hautapaikka (ei sisällä kukkia)

• 1 hautapaikka   350 €
  • 2 hautapaikkaa 400 €
  • 3 hautapaikkaa 450 €
  • 4 hautapaikkaa 500 €
  • 5 hautapaikkaa 550 €  jne.

Rinnakkaispaikan hoidon hinta on 50€.

Haudan hoitoon sisältyvät seuraavat toimenpiteet

• kukkien kastelu, lannoitus, kasvitautien ja tuhoeläinten torjunta
  • vanhojen kukintojen nyppiminen, kukkien tukeminen tarvittaessa, kasvualustojen kitkeminen sekä muut vastaavat kukan tai kukkien hyvinvointia edistävät toimenpiteet
  • kasvualustan peruskunnostus ja -lannoitus
  • yhtenäisen nurmipeiton hoito (hoidetaan kaikilla haudoilla)

Kukkavaihtoehdot

• ruukkukukat (Siemenbegoniat ja Verenpisarat) 6€/kpl
  • kukkaryhmän kukat (Kesäbegoniat, Samettiruusut ja Hopeatammet) 8€/5 kpl:n ryhmä

Viiden vuoden hoitosopimuksen ollessa kyseessä hinnat kerrotaan 5:llä.

Ruukkukukan tai kukkaryhmän hintaan sisältyvät seuraavat toimenpiteet

• kukan/kukkien hankinta
  • kuljetus hautausmaalle
  • istutus

Kukat pyritään istuttamaan 1.-10.6. välisenä aikana, ottaen huomioon kevään edistyminen ja yöhallat, kuitenkin ennen juhannusta. Hoitokausi päättyy elokuun loppuun mennessä.

Muut palvelut

Seurakunnalta on mahdollisuus tilata myös haudan syyskunnostus, havutus ja kellokanervat sekä hautakynttilöiden vienti pyhäinpäivänä ja jouluaattona.

Seurakunta ei vastaa vanhingoista, jonka aiheuttaa

• luonnonvoimat, kuten myrskyt, raekuurot, rankkasateet, halla tai esim. pieneläimet
  • ilkivallan tai muun siihen verrattavan seurauksista

Koko haudanhoitohinnaston näet täältä.