Selaa tästä seurakunnan vanhempia uutisia

Kirkolliskokous- ja hiippakuntavaalien tulokset

Talouden suunta käännetty parempaan

Henkilöstömuutoksista säästöjä

Kirkkovaltuusto alensi omia palkkioitaan

Tule valitsemaan kirkkoviini

 

 

Kirkolliskokous- ja hiippakuntavaalien tulokset

TS 16.2.2016

Sekä kirkolliskokousvaalin että hiippakuntavaalien 9.2.1016 tulokset ovat selvillä. Maria Kaisa Aula Viitasaarelta pääsi uudelle kaudelle kirkolliskokoukseen. Hiippakuntavaltuustoon ehdolla olleet Eero Pulkkinen (Kirkko keskellä arkea ja juhlaa) ja Marjatta Ruuska (Kirkko keskelä kylää) eivät tulleet valituiksi.

Alla Lapuan hiippakunnan tiedote:

Lapuan hiippakunnan hiippakuntavaltuuston jäsenten ja kirkolliskokousedustajien vaalien tulokset ovat selvillä. Edustajat valittiin kaudelle 2016–2020.

Kirkolliskokousvaali

Kirkolliskokouksessa Lapuan hiippakunnalla on seitsemän maallikko- ja kolme pappisedustajaa. Äänestysprosentti oli maallikkoedustajien vaalissa 90,3 % ja pappisedustajien vaalissa 62,9 %. Kirkolliskokoukseen oli ehdolla 42 maallikkoa (6 ehdokaslistaa) ja 9 pappia (1 ehdokaslista).
Kirkolliskokoukseen valitut maallikkoedustajat:
Kirkko keskellä arkea ja juhlaa -ehdokaslista: seurakuntaneuvos Ylinen Jouko, Seinäjoen srk, lehtori, KM Hautala Marjatta, Kauhajoen srk, kunnallisneuvos Leppänen Johannes, Saarijärven srk, VTL Aula Maria Kaisa, Viitasaaren srk.
Kirkko keskellä kylää -ehdokaslista: lastenpsykiatrian ylilääkäri, LT Mäntymaa Mirjami, Lapuan tuomiokirkkosrk, varatuomari Ylä-Autio Ilmari, Seinäjoen srk.
Seurakuntaväen ehdokaslista: kotimaantyönjohtaja, eläkeläinen Puhalainen Erkki, Jyväskylän srk.
Ensimmäiset varaedustajat ehdokaslistoittain: toiminnanohjaaja Pusaa Elina, Ähtärin srk, kotitalousteknikko Hakola Taija, Kauhajoen srk, vapaaehtoistoiminnan johtaja, diakoni Viuhko Mervi, Soinin srk.

Kirkolliskokoukseen valitut pappisedustajat:
Lapuan hiippakunnan papit -ehdokaslista: perheneuvoja, pastori Orsila Markku, Seinäjoen srk, tuomiorovasti Salomäki Matti, Lapuan tuomiokirkkosrk, kirkkoherra, TT Sariola Heikki, Kurikan srk.
Varalla: 1. varaedustaja lääninrovasti, TT Ala-Prinkkilä Jouko, Kauhajoen srk, 2. varaedustaja kirkkoherra, TL Tourunen Elina, Äänekosken srk.
Saman äänimäärän saaneiden Ala-Prinkkilän, Sariolan ja Tourusen kesken suoritettiin arvonta.

Hiippakuntavaltuustovaali

Huom. hiippakunta korjasi tulosta 11.2. Korjatut tulokset ovat tässä:
Lapuan hiippakunnan hiippakuntavaltuuston valittiin 14 maallikko- ja seitsemän pappisjäsentä. Koska pappisjäsenten vaalissa ehdokkaiden määrä oli yhtä suuri kuin valittavien pappien kiintiö, vaalia ei suoritettu. Hiippakuntavaltuustoon oli ehdolla 49 maallikkoa (5 ehdokaslistaa) ja 7 pappia (1 ehdokaslista).

Hiippakuntavaltuustoon valitut maallikkojäsenet:
Kirkko keskellä arkea ja juhlaa -ehdokaslista: johtava diakoniatyöntekijä Sariola Pirjo, Kurikan srk, KM, opettaja Sippola Eija, Teuvan srk, lapsityöntekijä Lehtimäki Suvi, Seinäjoen srk, kunnanjohtaja, YTM Nissinen Eino, Kyyjärven srk, maanviljelijä Ranto Ahti, Ilmajoen srk, insinööri Majuri Tapio, Vaasan suomalainen srk.
Kirkko keskellä kylää -ehdokaslista: yrittäjä, ekonomi Kuntsi Marjanne, Lapuan tuomiokirkkosrk, osastonhoitaja Kalliovalkama Elina, Seinäjoen srk, pankinjohtaja, eläkeläinen Palola Heikki, Petäjäveden srk,
Seurakuntaväen ehdokaslista: piirijohtaja, KM Niemelä Kai, Vaasan suomalainen srk, kotimaantyönjohtaja, eläkeläinen Puhalainen Erkki, Jyväskylän srk, sairaanhoitaja Tuunanen Inkeri, Jyväskylän srk.
Sosialidemokraattien ehdokaslista: ylihoitaja Tenkula Tarja, Seinäjoen srk.
Muutoksen tuuli -ehdokaslista: sijaiskanttori, hallintotieteiden yo Nieminen Jari, Vaasan suomalainen srk.
Ensimmäiset varaedustajat ehdokaslistoittain: metsätalousinsinööri Eerola Matti, Jyväskylän srk, rehtori Kouhi Tuulikki, Vaasan suomalainen srk, diakoni, vapaaehtoistoiminnan johtaja Viuhko Mervi, Soinin srk, suurtalouden emäntä Hynynen Marjatta, Jyväskylän srk, oppimispäällikkö, KM Ikkelä-Koski Tuulia, Jyväskylän srk.

Hiippakuntavaltuustoon valitut pappisjäsenet:
Lapuan hiippakunnan papit -ehdokaslista: aluekappalainen, FM Haapakangas Marjut, Jyväskylän srk, kirkkoherra Hautala Petri, Vähänkyrön srk, seurakuntapastori Keinänen Tiina, Laihian srk, aluekappalainen Lehtineva Arto, Vaasan suomalainen srk, kappalainen Siekkinen Maria, Ilmajoen srk, kirkkoherra, TL Tourunen Elina, Äänekosken srk, kappalainen Veikkola Marketta, Seinäjoen srk.

Lisätietoa vaaleista

Kirkkovaltuustojen sekä seurakuntaneuvostojen ja yhteisten kirkkovaltuustojen maallikkojäsenet (äänioikeutetut) toimittivat kirkolliskokousedustajien ja hiippakuntavaltuuston maallikkojäsenten vaalin. Pappisedustajien vaalit on toimitettu rovastikunnan pappien kokouksissa lääninrovastin johdolla. Yhteinen vaalipäivä oli 9.2.2016. Vaaliasiakirjat toimitettiin Lapuan hiippakunnan tuomiokapituliin, jossa vaalilautakunta on laskenut äänet tänään. Tarkistuslaskenta ja vaalin tuloksen vahvistaminen suoritetaan 15.2.2016.
Äänimäärät  löydät Lapuan hiippakunnan kotisivuilta www.lapuanhiippakunta.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä .
Valitut löydät myös täältä: EhdokasgalleriaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

 

Talouden suunta käännetty parempaan

TS 15.12.2015

Kirkkovaltuusto käsitteli ja hyväksyi kokouksessaan 11.12.2015 toimintasuunnitelman ja talousarvion vuodelle 2016 sekä taloussuunnitelman vuosille 2017 ja 2018. Seurakunnalla on tavoitteena saada kolmen vuoden aikana 100 000 euron säästöt, joita kohti alkuvaikeuksien jälkeen on alettu hyvin kulkea. Toimintatuloja on ensi vuoden talousarviossa noin 35 000 euroa edellisvuotta vähemmän ja menoja noin 120 000 euroa vähemmän.

Talouspäällikkö Risto Kolari esitteli tilannetta valtuustolle ja luonnehti seurakunnan olevan nyt hyvällä tiellä.

- Ajat ovat hankalat, mutta on kuitenkin reagoitu tilanteisiin, jotka ovat syntymässä. Vuosikate on keskeinen luku, ja nippanappa plussalla on pysytty. Tilinpäätös on pikkuisen ylijäämäinen, Kolari sanoi.

Verotulojen ennustetaan pienenevän, kun seurakunnan jäsenmääräkin pienenee. Tulopuolelle odotetaan ensi vuonna päätöstä vanhan lukion tonttikaupasta kaupungin kanssa. Tontin myynti on ollut jäissä valituksen vuoksi, mutta siihen pitäisi vihdoin tulla ratkaisu korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Toteutuessaan kauppa toisi 80 000 euroa seurakunnalle. Lisäksi vuosittain on ollut jokunen omakotitalotontin kauppa.

Ensi vuoden talousarviossa toimintakulut ovat 1,65 miljoonaa euroa. Henkilöstökuluja pudottavat kappalaisen viran jättäminen täyttämättä ja muutamat muut muutokset. Vuosikatteen mukaan seurakunnan tulot ovat ensi vuonna noin 75 000 euroa menoja suuremmat.

Kiinteistöjen ja puun myynnistä tulleet tulot ovat olleet seurakunnalle tärkeät vuosia. Näitä tuloja on odotettavissa jatkossakin mm. metsien hyvän hoidon ja Kirkkosaaresta hankitun maan johdosta.

Lainamäärä on maltillinen. Lainaa seurakunnalla on vuoden vaihteessa noin 136 000 euroa. Lainanhoitokulut ovat noin 40 000 euroa vuodessa. Ilman uutta velkaa seurakunta ei kuitenkaan selviä Kirkkotuvan rakentamisesta, jonka on ajateltu aloitettavaksi ensi vuonna. Kirkkotuvan eli Haapasaaren hautausmaan huoltorakennuksen tekoon on varattu 200 000 euron määräraha. Valtuustossa todettiin, että käyttömenojen säästötavoite ja lainan ottaminen investointiin yhtä aikaa voi olla ristiriidassa keskenään, mutta muutoksia lukuihin valtuusto ei tehnyt.

Lue kirkkovaltuuston kokouksen pöytäkirjasta lisää toimintasuunnitelmasta ja muista kokousasioista, mm. kirkolliskokouksen jäsenen Maria Kaisa Aulan terveisiä kirkolliskokouksesta.

 

Henkilöstömuutoksista säästöjä

TS 9.12.2015

Kirkkoneuvosto käsitteli kokouksessaan mm. talousasioita ja toimintasuunnitelmaa, jotka ovat kirkkovaltuustossa perjantaina 11.12.2015. Henkilöstön osalta seurakunnassa on menossa useita muutoksia.

Tämän vuoden loppu ja ensi vuoden alku tuovat monta muutosta seurakunnan palkkalistoilla oleviin nimiin. Kappalaisen Mervi Sahinahon lähdettyä virkaa ei näillä näkymin olla täyttämässä.

Kiinteistöpuolella on työpaikka auki parhaillaan. Kiinteistötoimistossa Väinö Saastamoisen työsuhde päättyy vuodenvaihteessa ja Tapio Jämsen jää eläkkeelle ensi vuoden alkupuoliskolla. Lähetyssihteeri Marja-Leena Leivo jää eläkkeelle tammikuussa ja lähetystyön tehtävistä alkaa huolehtia nuorisotyönohjaaja Alpo Syvänen. Syvänen jatkaa myös nykyisiä töitään. Talouspäällikkö Risto Kolari jää eläkkeelle ensi vuoden puolella ja tehtävään etsitään parhaillaan jatkajaa. Lisäksi toimistosihteeri Aila Heleojan työ jatkuu kokoaikaisena sukututkimusten kimpussa.

Muutokset henkilöstörakenteessa näkyvät myös ensi vuoden talousarvioluonnoksessa. Varsinkin kappalaisen viran täyttämättä jättäminen ja toisen seurakuntamestarin työsuhteen päättyminen sekä kiinteistötoimen ostopalvelujen hankinta tuovat säästöjä. Ensi vuonna toimintatuloja on noin 35 000 euroa edellisvuotta vähemmän ja menoja noin 120 000 euroa vähemmän. Jos talousarvio toteutuu suunnitellusti, seurakunnan viime vuonna päättämä säästötavoite kolmelle vuodelle on toteutumassa.

Kirkonmäen uuden huoltorakennuksen, Kirkkotuvan, tekeminen vaatii kuitenkin uuden lainan ensi vuonna. Lainoja seurakunnalla on ennen sitä vuodenvaihteessa noin 136 000 euroa ja lainanhoitokulut ovat noin 40 000 euroa vuodessa. Tonttikaupoista odotetaan 80 000 euroa, jos vanhan lukion kauppa kaupungin kanssa toteutuu.

Kirkkoneuvosto päätti, että seurakunta myy tämän vuoden leimikon parhaimman tarjouksen tehneelle StoraEnsolle. Leimikon kokonaispuumäärä on arviolta 2200 kuutiota. Hakkuiden kokonaisala on 18 hehtaaria ja kaupan arvo noin 115 000 euroa. Kauppahinnasta 30 % tulee tämän vuoden loppuun mennessä ja leimikko korjataan loppuun ensi vuoden aikana.
Toimintasuunnitelmaan painopisteet

Ensi vuoden talousarvion ja vuosien 2017-18 taloussuunnitelman lisäksi kirkkovaltuusto käsittelee vuoden 2016 toimintasuunnitelman. Siihen liittyen johtoryhmä on valinnut uuden strategian pohjalta jokaisesta toiminnan suuntaviivasta yhden teeman painopistealueeksi ensi vuodeksi. Keskitymme seurakunnan perustehtävään –suuntaviivasta on valittu kaste ja ehtoollinen. Kohtaamme lähimmäisen –osiosta on valittu Hyväntahdon Viitasaari –teeman muuttaminen käytännön toiminnaksi. Arvostamme jäsenyyttä –kohdasta on painopisteenä se, kuinka voisimme osallistaa jäseniä toiminnassa. Pidämme seurakunnan toimivana –suuntaviivassa on teemana talous tasapainoon. Näitä seurakunta pyrkii toteuttamaan eri toimintamuodoissaan.

Kirkkoneuvostossa toimintasuunnitelmaan esitettiin muutamia lisäyksiä. Kirkkotupa-hankkeen toivottiin näkyvän siinä paremmin ja tilojen kartoitusta lasten ja nuorten kannalta katsottuna ehdotettiin. Jumalanpalveluselämän rikastuttamisesta kirkkoneuvosto keskusteli vilkkaasti ja toivottiin uusia messuryhmiä, joita toimittaisivat lapset ja vapaaehtoiset.

 

Kirkkovaltuusto alensi omia palkkioitaan

TS 14.12.2015

Kirkkovaltuusto teki harvinaisen päätöksen perjantai-illan kokouksessaan 11.12. alentamalla omia kokouspalkkioitaan. Kuluvalla valtuustokaudella 2015-18 kirkkovaltuuston ja kirkkoneuvoston kokouspalkkiot ovat 40 euroa / kokous, kun ne aiemmin olivat 45 € / kokous. Äänestämättä muutos ei tapahtunut, vaan asia ratkesi äänin 11-7.

Jo kirkkoneuvosto oli äänestänyt päätösehdotuksestaan valtuustolle. Äänin 4-2 neuvosto ehdotti palkkioiden alentamista.

Valtuusto kävi asiasta vilkkaanpuoleisen keskustelun. Keskustelussa alentamista perusteltiin etenkin sillä, että laskemalla omaa palkkiotaan kirkkovaltuutetut näyttävät esimerkkiä nyt, kun seurakunnalla on kovat säästötavoitteet. Korkeampaa palkkiota kannattaneet perustelivat kantaansa mm. sillä, että 45 euroakin kokoukselta on asioiden hoitoon sitoutuneille korvauksena vähän. Viiden euron eron laskettiin tuovan säästöä yhteensä noin tuhat euroa vuodessa.

Alempaa summaa kannattivat Maria Kaisa Aula, Olli Helle, Tuulikki Hämäläinen, Anna-Kaisa Kokkoniemi, Arja Koskenkorva, Raija Kuronen, Arvo Pietiläinen, Eero Pulkkinen, Seija Puttonen, Marjatta Ruuska ja Ulla Urpelainen. Ennallaan 45 eurossa palkkion olisivat pitäneet Juhani Halonen, Mauri Kananen, Keijo Moilanen (varavaltuutettu), Sisko Linna, Ritva Muittari, Mervi Paananen ja Pertti Jämsen (varavaltuutettu).

Kokouspalkkiot maksetaan kokouksessa enimmän aikaa puheenjohtajana olleelle ja sihteerille 1,5-kertaisina. Sihteeri ei kuitenkaan saa palkkiota, jos hän hoitaa tehtävää virkaansa kuuluvana. Tavallisesti kirkkovaltuuston kokouksen sihteerinä on talouspäällikkö.

Tukiryhmien ja johtoryhmän kokouksista ei tule kokouspalkkiota, mutta matkakulut seurakunta korvaa. Lisäksi kirkkovaltuuston puheenjohtajalle, varapuheenjohtajalle ja kirkkoneuvoston varapuheenjohtajalle kuuluu kokouspalkkio edustus- ja vastaavien tehtävien hoidosta. Toimikuntien jäsenille maksetaan 40 euroa kokoukselta.

 

Tule valitsemaan kirkkoviini

TS 1.4.2015, päivitetty 2.4.2015

Ehtoollisviinin valinta pääsiäisestä seuraavaan  pääsiäiseen on nyt ajankohtainen asia, kerrottiin 1.4.2015. Kirkkoherra Antti Hiltunen kertoo, että seurakunnassa on käytetty useita viinejä kirkkoviininä ajan saatossa.

Viitasaaren seurakunta osallistui kansallisen aprillauspäivän viettoon viininmaistelupilalla. Kirkkoviinien maistelun sijaan seurakuntatalolla oli tarjolla viinirypäleitä keskiviikkona klo 18 ennen iltajumalanpalveluksen alkua. Keskiviikkona ilmestyneissä kirkollisissa ilmoituksissa paikallislehdessä ja seurakunnan internet-sivulla sekä netissä julkaistussa uutisessa kerrottiin, että seurakuntalaiset pääsevät maistelemaan ehtoollisviinejä.

”Kiirastorstai on pyhän ehtoollisen päivä. Ikivanhan perinteen mukaan kiirastorstaina valittiin ehtoollisviini seuraavaksi vuodeksi, ja nyt Viitasaaren seurakunnassa on päätetty seurata tätä perinnettä. Seurakuntalaisten toivotaan osallistuvan kirkkoviinin valintaan”, sanottiin seurakunnan kotisivulla.

Edelleen asiaa pohjustettiin näin: ”Asia sai pontta nykyisten kirkkoviinien saamasta palautteesta. Reilun kaupan viinit eivät ole miellyttäneet maultaan kaikkia. Nyt seurakuntalaisilla on mahdollisuus vaikuttaa valintaan. Ehdolla seurakunnan seuraaviksi kirkkoviineiksi ovat Reilun kaupan viinien lisäksi Merimieskirkon viinit, Valamon viinit ja Karjalan Kirkkotarvikkeen viinit, luonnollisesti myös alkoholittomat vaihtoehdot. Kaikki nämä viinien toimittajat ovat perinteisiä kirkkoviinitoimittajia.”

Asia oli ilmeisen hyvin arvattu aprillipilaksi, sillä maistelijoita ei ilmaantunut paikalle. Sen sijaan iltajumalanpalvelukseen saapui mukavasti väkeä.

- Iltakirkkoon osallistuneet lapset ja eräs seurakuntapastori saivat syödä viinirypäleet, seurakuntapastori Sami Siltanen kertoi.

Kirkkoherra Antti Hiltunen pyytää anteeksi, jos joku aprillipilasta kovasti pahoitti mielensä. Kirkkoherran mielestä pieni leikkimielisyys sopii myös seurakunnalle. Tosin hiljainen viikko ei ole paras ajankohta aprillaukseen, mutta 1.4. sattui siihen tänä vuonna. Hiltunen vertaa aprillausta marraskuiseen tempaukseen, jossa seurakunnan papit lupasivat leipoa kakkuja, jos äänestysprosentti nousee seurakunnassa 30 prosenttiin. Ihan siihen äänestysaktiivisuus ei noussut. Kirkkoherra Antti Hiltunen kutsuu kaikki pyhälle ehtoolliselle torstaina klo 19 kirkkoon.

Aprillipilan tausta

Seurakunnan aprillipilan takana on kolmikko Antti Hiltunen, Sami Siltanen ja toimistosihteeri Päivi Paananen. Siltanen lausahti huomion aprillipäivästä ja papit alkoivat pohtia, voisiko seurakunnallakin olla jokin aprillipila. Ajatus arvioitiin mahdolliseksi ja alettiin miettiä, minkä pilan voisi toteuttaa. Hyväntahtoinenhan aprillikepposen kuuluu olla ja siinä saa mielellään olla tapahtuma-aika ja -paikka. Idean viininmaistelusta keksi Päivi Paananen.

Asiat loksahtivat kohdilleen, kun ajateltiin yhteyttä ensimmäisen ehtoollisen päivään, kiirastorstaihin. Sopivasti sen aattona ja aprillipäivänä keskiviikkona oli myös iltajumalanpalvelus. Toisaalta Reilun kaupan viinistä on oikeastikin tullut hieman arvostelua. Hyvin osui sekin kohdalleen, että Viitasaaren Seutu ilmestyi tänä vuonna juuri aprillipäivänä, joten asiasta voitiin laittaa pätkä jopa kirkollisiin ilmoituksiin. Seurakunnan kotisivulla kirkolliset ilmoitukset julkaistaan usein jo aiemmin kuin Seudussa, mutta nyt ne päätettiin laittaa näkyviin vasta keskiviikkona. Samoin päätettiin laittaa kutsu jutun muodossa seurakunnan etusivulle keskiviikkona. Mediallekin lähetettiin osallistumiskutsu vasta keskiviikkona aamupäivällä, vaikka tavallisesti kutsut pyritään lähettämään hyvissä ajoin. - Kuvituksena kirkkoherra Antti Hiltunen esitteli Reilun kaupan viiniä.