Ristipistoja

Ihana isovanhemmuus

Siitä on nyt liki vuosi ja kahdeksan kuukautta, kun ensimmäinen lapsenlapsemme syntyi. Meillä päästiin pohtimaan, mitä meistä pienelle Liljalle tulee. Luontevasti tuli mummu ja pappa ja näillä sanoilla meitä hänen toimestaan jo sujuvasti puhutellaan. Pekka Simojoen kappaleessa sanotaan ’Silmiisi katson ja koukussa oon, huoleni jälleen unohtukoon’. Se kuvastaa sitä hullaantumisen tunnetta, minkä pienokaisen syntymä sai aikaan.

Ikävää voi nykyaikaisten viestintävälineiden avulla lievittää kauempana asuvaan lapsenlapseen, mutta se ei korvaa läsnäoloa ja läheisyyttä. Omassa lapsuuden kodissa Martta-mummu oli perheenjäsen, joka edusti sen ajan perinteistä mummua. Useat nykyajan mummut ovat vielä vahvasti työelämässä kiinni, mummonergiaa pursuaa harrastuksissa, ripset ja hiukset ovat ojennuksessa ja elämä sosiaalisessa mediassa vilkasta. Kaikesta huolimatta ja onneksi nykyajan mummoilukin on ruokkimista, hemmottelua, hoitoa ja huolehtimista. Siitä saavat osansa myös lapsen vanhemmat. Toivon, että vauvaiästä alkanut läheinen suhde kantaa myös sitten, kun taaperosta aikanaan tulee koululainen, murrosikäinen ja aikuinen. Siinä kaikessa haluan olla mukana ja tukena.

Seurakunnassa on vuosittain vietetty isovanhempien ja lasten kirkkopyhää, seuraava sellainen on suunnitteilla ensi kevääseen.

Kirsi Salojärvi, talouspäällikkö

Aiemmin julkaistut Ristipistoja-kirjoitukset