Viitasaaren kirkko

Syksyinen ulkokuva kirkosta

Kirkkotie 14, 44500 Viitasaari

 
Kirkon historiasta
 
Viitasaaren kolme ensimmäistä kirkkoa sijaitsivat Viitasaaressa. Saarta kutsutaan nykyisin Vanhaksi Kirkkosaareksi. Siellä sijaitsee myös Viitasaaren vanhin hautausmaa, joka on perustettu 1590-luvulla.
Ensimmäinen kirkko rakennettiin noin 1600 ja seuraavat vuosina 1653 ja 1777. Tämä viimeksi rakennettu kirkko purettiin ja rakennettiin uudelleen suurennettuna ja eräitä muitakin muutoksia tehden 1877 - 1878 mantereen puolelle Haapasaareen, johon oli siltayhteys.

Penkistön muotoilu ja väritys sekä lattian väri muutettiin 1956 arkkitehti Paavo Riihimäen korjaussuunnitelman mukaan. Vuonna 1977 maalattiin kirkon lattia, penkit, sisäovet ja seinien alaosa Aslak Sarren suunnitelman mukaan. Kirkon ulkoväri uusittiin v. 1986, se lienee suunnilleen sama kuin Alvar Aalto aikoinaan valitsi. Akateemikko Alvar Aallon suunnittelutyön mukaan kirkon kuoriin lisättiin kaareva, kapeiden rautatankojen kannattama koristekatos.
 
Uusin kirkon remontti aloitettiin kesäkuussa 2021, jolloin kirkko suljettiin käytöltä. Mittavassa peruskorjauksessa kirkon seiniä tuettiin, koska seinät olivat alkaneet hiljakseen painua vinoon. Samalla uusittiin sähköt ja tehtiin paljon muutakin tekniikkaa. Kirkkoon saatiin vesijohto ja viemäröinti. Kirkkosalin takaosasta vähennettiin muutama penkkirivi, jolloin urkuparven alle saatiin tehtyä invavessa ja pieni keittiö, joihin on pääsy eteisestä. Kirkkosalin ilme muuttui myös siksi, että keskikupolin laudoitus avattiin ikkunalyhdyn kohdalta ja saliin saatiin näin ylhäältä luonnonvaloa. Lisäksi kirkonpenkit ja lattiat maalattiin uudella värillä. Kirkko otettiin uudelleen käyttöön huhtikuun alussa 2022 juhlamessussa.

Kirkkopihassa on muistomerkkejä: kuvanveistäjä Rakel Koiviston viime sodissa kaatuneitten sankarivainajien muistomerkki, viitasaarelaisesta graniitista hakattu vuoden 1918 sodassa kaatuneitten muistomerkki sekä taiteilija Kirsti Liimataisen Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki. Uusin on vuonna 2014 paljastettu Syli-teos, jonka on tehnyt viitasaarelainen kuvanveistäjä Jaana Bombin. Äiti-hahmoksikin luonnehdittu Syli muodostaa kokonaisuuden istutusten kanssa. Teos palvelee muualle haudattujen läheisten muistelupaikkana ja sinne voi viedä kynttilän myös silloin, kun on tapahtunut jokin yhteinen, järkyttävä asia. Uusin teos kirkon läheisyydessä on muistolehdossa, Yhteinen Valo. Koko muistolehto on kokonaisteos, jonka myös on suunnitellut Jaana Bombin. Yhteinen Valo valmistui loppuvuodesta 2021.

Kirkon pihapiirissä on runsaasti pysäköintitilaa sekä henkilöautoille että busseille.

Sydäniskuri Sydäniskuri
Esteetön kulku Esteetön kulku
Esteetön wc Esteetön wc
Induktiosilmukka Induktiosilmukka
Leikkinurkkaus Leikkinurkkaus
Lähes esteetön tila Lähes esteetön tila
Pysäköinti Pysäköinti
Pysäköintipaikka liikuntaesteisille Pysäköintipaikka liikuntaesteisille