Viitasaaren kirkko

Kirkkotie , 44500 Viitasaari

Viitasaaren kirkko
Huom. Viitasaaren kirkkoa peruskorjataan 7.6.2021 alkaen. Peruskorjauksen arvioidaan kestävän koko loppuvuoden ja mahdollisesti alkuvuoden 2022 ajan. Pahoittelemme, että kirkko on poissa käytöstä sen ajan. Jumalanpalvelukset järjestetään mm. seurakuntatalossa ja kappelissa. Kirkollisia toimituksia kuten hautaan siunaamisia pidetään kappelissa, suoraan haudalla ja myös Jyväskylän ortodoksisen seurakunnan tsasounassa lähellä Haapasaaren hautausmaata sekä sairaalan kappelissa.

Kirkon historiasta

Viitasaaren kolme ensimmäistä kirkkoa sijaitsivat Viitasaaressa. Saarta kutsutaan nykyisin Vanhaksi Kirkkosaareksi. Siellä sijaitsee myös Viitasaaren vanhin hautausmaa, joka on perustettu 1590-luvulla.
Ensimmäinen kirkko rakennettiin noin 1600 ja seuraavat vuosina 1653 ja 1777. Tämä viimeksi rakennettu kirkko purettiin ja rakennettiin uudelleen suurennettuna ja eräitä muitakin muutoksia tehden 1877 - 1878 mantereen puolelle Haapasaareen, johon oli siltayhteys.

Penkistön muotoilu ja väritys sekä lattian väri muutettiin 1956 arkkitehti Paavo Riihimäen korjaussuunnitelman mukaan. Vuonna 1977 maalattiin kirkon lattia, penkit, sisäovet ja seinien alaosa Aslak Sarren suunnitelman mukaan. Kirkon ulkoväri uusittiin v. 1986, se lienee suunnilleen sama kuin Alvar Aalto aikoinaan valitsi. Akateemikko Alvar Aallon suunnittelutyön mukaan kirkon kuoriin lisättiin kaareva, kapeiden rautatankojen kannattama koristekatos.

Kirkkopihassa on muistomerkkejä: kuvanveistäjä Rakel Koiviston viime sodissa kaatuneitten sankarivainajien muistomerkki, viitasaarelaisesta graniitista hakattu vuoden 1918 sodassa kaatuneitten muistomerkki sekä taiteilija Kirsti Liimataisen Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki. Uusin on vuonna 2014 paljastettu Syli-teos, jonka on tehnyt viitasaarelainen kuvanveistäjä Jaana Bombin. Äiti-hahmoksikin luonnehdittu Syli muodostaa kokonaisuuden istutusten kanssa. Teos palvelee muualle haudattujen läheisten muistelupaikkana ja sinne voi viedä kynttilän myös silloin, kun on tapahtunut jokin yhteinen, järkyttävä asia.

Kirkon pihapiirissä on runsaasti pysäköintitilaa sekä henkilöautoille että busseille.

Kirkkotie, 44500 Viitasaari

Perhekerho

Seurakunnan perhekerhot kokoontuvat tänä syksynä VAIN Pikkutaskun kerhohuoneella seurakuntatalolla, (srk-talon alakerta) Pappilantie 6. Klo 9–11.30.