Kuullaan korpeimme kuiskintaa
Viitasaaren seurakunnalla on maa-alueita, lähinnä metsämaita eri puolilla pitäjää. Niistä pidetään huolta ammattilaisten avulla. Metsiä hoidetaan kymmenvuotissuunnitelman mukaisesti ja tavoitteellisesti. Luonnon arvostaminen monipuolisine lajeineen on yksi tärkeimmistä asioista seurakunnalle, joten metsänhoidossa huomioidaan luontoarvot. Metsäomaisuus auttaa myös taloudellisesti seurakuntaa.
Yleisesti kiinnostavimpia metsäalueita seurakunnalla on Viitasaaressa eli Vanhassa Kirkkosaaressa ja Savivuorella. Vanha Kirkkosaari on kaupunkikeskustaa vastapäätä. Saareen voi tähystellä vaikka seurakuntatalon pihalta tai ABC:n rannasta. Savivuoren alue on kappelin ja Lummeniemen leirikeskuksen luona. Sieltä on varoen otettu tukkipuita kirkon korjaukseenkin. Yhtä järeitä puita ei monessa paikassa enää olekaan, mutta Savivuoren alueen metsään niitä vielä hyvin jäikin. Huolella tehty rakennuspuiden poiminta ei juuri näy yleiskuvassa.
Seurakunta on omalla toiminnallaan ja yhdessä Viitasaaren kaupungin ja muiden toimijoiden kanssa pyrkinyt edistämään virkistyskäyttöä metsissä. Tästä esimerkkinä ovat Savivuoren polut, ladut ja kuntoportaat sekä Vanhan Kirkkosaaren polut ja taukopaikat.
Seurakunta hakee uutta metsäsertifiointia
Seurakunnan metsät ovat olleet PEFC-sertifikaatin piirissä Metsäliito Osuuskunnan kautta. Ympäristödiplomin valmistelun ja paremman puunmyyntitulon vuoksi seurakunta hakeutuu FSC-sertifioinnin piiriin, päätti kirkkoneuvosto maaliskuussa 2025. Seurakunnan maa-alueet täyttävät sertifioinnin ehdot ilman suurempia toimenpiteitä.
Seurakunta on jo aiemmin suojellut merkittävät määrät alueita, muun muassa Permosrannan saaret, ja lisäksi erityiskohteita ja suoalueita on vähäisen metsänkäsittelyn piirissä. Liittymiseen tarvittavat hakutoimenpiteet tapahtuvat Metsäliito Osuuskunnan kautta metsänhoitosopimukseen pohjautuen.
FSC:n katsotaan toteuttavan tällä hetkellä parhaiten metsäsertifioinnin tavoitteita ympäristönäkökulmasta. FSC on lyhenne sanoista Forest Stewardship Council eli Hyvän metsänhoidon neuvosto. Se on kansainvälinen metsäsertifiointijärjestelmä, joka toimii ympäristön huomioonottavan, sosiaalisesti vastuullisen ja taloudellisesti kannattavan metsänhoidon puolesta.
FSC:n etuja luonnon kannalta on muun muassa se, että viisi prosenttia metsistä jätetään käsittelemättä ja viisi prosenttia käsitellään metsäekosysteemin kannalta erityiskohteina. Lisäksi metsään jätetään järeitä eläviä säästöpuita ja lahopuuta. Vesistöjen suojavyöhykkeet säilytetään puustoisina. Arvokkaita ja uhanalaisia elinympäristöjä turvataan. Arvokkailla lintukohteilla vältetään kesähakkuita. Uhanalaisten metsälajien elinpaikat turvataan.
FSC-sertifiointi voi parantaa metsänomistajan asemaa puunmyyntitilanteessa, sillä FSC-sertifioidulle puulle on hyvä ja kasvava kysyntä. FSC-puusta on myös mahdollista saada parempaa hintaa kuin PEFC-puusta.
