Viitasaaren kirkko

Kirkkotie, 44500 Viitasaari

Viitasaaren kirkko
Seurakunnan ensimmäinen kirkko sijaitsi Viitasaaressa
Viitasaaren kolme aikaisempaa kirkkoa sijaitsivat Viitasaaressa. Saarta kutsutaan Vanhaksi Kirkkosaareksi. Siellä sijaitsee myös Viitasaaren vanhin hautausmaa, joka on perustettu 1590-luvulla.
Ensimmäinen kirkko rakennettiin noin 1600 ja seuraavat vuosina 1653 ja 1777. Tämä viimeksi rakennettu purettiin ja rakennettiin uudelleen suurennettuna ja eräitä muitakin muutoksia tehden 1877 - 1878 mantereen puolelle Haapasaareen, johon oli siltayhteys.

Penkistön muotoilu ja väritys sekä lattian väri muutettiin 1956 arkkitehti Paavo Riihimäen korjaussuunnitelman mukaan. Vuonna 1977 maalattiin kirkon lattia, penkit, sisäovet ja seinien alaosa Aslak Sarren suunnitelman mukaan. Kirkon ulkoväri uusittiin v. 1986, se lienee suunnilleen sama kuin Alvar Aalto aikoinaan valitsi.

Kirkkopihassa on kolme kivistä muistomerkkiä: kuvanveistäjä Rakel Koiviston viime sodissa kaatuneitten sankarivainajien muistomerkki, viitasaarelaisesta graniitista hakattu vuoden 1918 sodassa kaatuneitten muistomerkki sekä taiteilija Kirsti Liimataisen Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki.
Kirkossa on 700 istumapaikkaa.
Kirkon pihapiirissä on runsaasti pysäköintitilaa sekä henkilöautoille että busseille.

Kirkkotie, 44500 Viitasaari

"Usko ja epäusko"

Kirkkotie, 44500 Viitasaari

Ehtookellojen aikaan - iltamusiikki

Jukka Puustinen esittää adventtia edeltävinä lauantai-iltoina Johann Sebastian Bachilta neljä soolosellosarjaa. Ensimmäinen kuullaan 28.10. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.