Kolme kuningasta

Maria, Joosef, aasi ja pieni Jeesus-lapsi asuivat vanhan miehen tallissa vielä pitkään lapsen syntymän jälkeenkin. Pieni aasi ikävöi eläintovereitaan Nasaretissa, mutta tärkeintä oli, että se sai olla Marin lähellä. Marialla oli kädet täynnä työtä pienokaisen kanssa, mutta silti hänellä oli aikaa harjata ja hyväillä aasia aina silloin tällöin. Joosef kävi ilmoittautumassa veroluetteloon, sen vuoksihan he olivat Betlehemiin matkustaneet. Vaikka elämä tallissa sujui hyvin, eivät Maria ja Joosef voineet olla huolehtimatta tulevaisuudesta. He olivat köyhiä matkaajia, joilla ei ollut turvanaan sukulaisia, joiden luona he olisivat voineet asua, kunnes lapsi olisi riittävän vanha matkustaakseen kotiin Nasaretiin. 

Sinä samaisena pimeänä yönä, jolloin Jeesus-lapsi syntyi talliin, istui kolme kuningasta Melkior, Kaspar ja Baltasar korkeassa tähtitornissa katseet kiinnittyneinä taivaalle. Miehet olivat kummissaan, taivaalle oli ilmestynyt tähti. Se oli paljon kirkkaampi kuin yksikään taivaan muista tähdistä ja se oli uusi, vasta ilmestynyt taivaalle. 

Vanhin kuninkaista Melkior katseli tähteä kaukoputkensa läpi ja alkoi sitten kovalla kiireellä pakata tavaroitaan ja hoputti tovereitaankin tekemään samoin "Tuo tähti ei voi tarkoittaa mitään muuta kuin yhtä asiaa, nyt meidän on lähdettävä heti!" Nuoremmat kuninkaat eivät oikein ymmärtäneet mistä oli kyse, mutta he tekivät työtä käskettyä. 

Lopulta vanha Melkior rauhoittui sen verran, että saattoi kertoa Baltasarille ja Kasparille mistä oli kyse. "Tuo tähti on merkkinä siitä, että ennustus on toteutunut. Kuningas on tullut! Kuninkaalle on vietävä lahja, mitä voisimme viedä uudelle kuninkaalle?" Hetken pohdittuaan päätti Kaspar viedä lahjaksi kultaa, se oli oikea lahja kuninkaalle. Melkior innostui Kasparin lahjasta ja päätti viedä kuninkaalle suitsuketta, sillä oli ennustettu, että kuningas olisi myös kaikkien pappien ylimmäinen pappi. Suitsuke oli täydellinen lahja papille. Baltasar mietiskeli hetken ja muisti sitten ennustuksen kertoneen kuninkaan uhraavan itsensä, hyvän tuoksuinen mirha olisi sellaiselle kuninkaalle oikea lahja.

Tavarat pakattuaan kuninkaat nousivat kameleidensa selkään ja lähtivät seuraamaan tähteä. Tähti loisti ilta illan jälkeen taivaalla, eikä jättänyt heitä koskaan pulaan. Tähti johti kolme kuningasta Jerusalemiin.

Lopulta tähti johti kolme kuningasta Betlehemiin, jossa tähti säteili vieläkin kirkkaampana kuin aiempina päivinä vanhan tallin yläpuolella. Kuninkaat laskeutuivat kameliensa selästä ja kumartuivat astumaan oviaukosta sisään. 

Maria ja Joosef katsoivat hämmästyneinä vieraita, kolmea arvokkaan ja rikkaan näköistä miestä, jotka polvistuivat lapsen vuoteen ääreen. "Olemme nähneet poikanne syntymän tähdistä. Hän on suuri kuningas ja tulimme kumartamaan häntä." Sen jälkeen kolme kuningasta ojensivat lahjansa, kullan, mirhan ja suitsukkeen. Yhtä yllättäen kuin olivat saapuneet, lähtivät kolme kuningasta jättäen Marian ja Joosefin ihmettelemään aarteita, jotka heille oli ojennettu, he eivät olleet koskaan nähneet sellaisia kalleuksia. 

(Kertomus on muokattu Ihme joulu kirjan kertomuksista.)

Pieni poika on pukeutunut itämaan tietäjän asuun ja kantaa kädessään isoa tähteä.