Syntisten yhteisö

Viitasaaren seurakunta on runsaan 5600 jäsenen seurakunta, jonka ns. iskulause on olla syntisten yhteisö. Sanonta on lyhennelmä armahdettujen syntisten yhteisöstä.

Seurakunnassa on runsaat 5600 jäsentä (2015). Seurakunta toimii aktiivisesti kaikenikäisten keskuudessa, kaupungin keskustassa ja kylillä. Toimintana ovat jumalanpalvelukset ja muut kirkolliset toimitukset, sähly- ja monet muut kerhot, taloudellisessa ahdingossa avustaminen, retket ja moni muu elämään sisältöä ja iloa tuova juttu.

Arjessa ja juhlassa, nyt

Viitasaari on vireä pikkukaupunki, vesistöjen ympäröimä, luonnonkaunis pohjoisen Keski-Suomen palvelukeskus. Kaupungin asukasluku on 7072 henkeä. Välimatkat haja-asutusalueen Keiteleen selkien takaisiin kyliin ovat pitkät, joskin jäätiet talviaikaan lyhentävät matkoja. Seurakunta pyrkii olemaan ihmisten elämässä mukana arjessa ja juhlassa.

Seurakunnassa on tällä hetkellä kaksi pappia, kanttori, kaksi diakoniatyöntekijää, kaksi nuorisotyönohjaajaa, lastenohjaaja, lähetyssihteeri, kolme emäntää, kolme kiinteistötyöntekijää, kaksi toimistosihteeriä ja talouspäällikkö. Toimitilat ovat ajanmukaiset ja hyvässä kunnossa. Seurakunnan veroprosentti on 1,6.

Vanhojen herätysliikkeiden vaikutus on Viitasaarella ollut suhteellisen vähäistä. Ainakin yhtä vahvasti viitasaarelaisten hengelliseen pohjavireeseen on vaikuttanut 50-luvulla paikkakunnalla aktiivisesti toiminut Kansan Raamattuseura. Eri hengelliset virtaukset ovat löytäneet luontevan paikkansa seurakunnan toiminnassa.

Viime vuosina seurakunnan strategia on ollut jumalanpalvelus/perhekeskeinen. Olemme pyrkineet luomaan jumalanpalveluksesta elämänläheisen, moni-ilmeisen tapahtuman, joka kokoaa seurakunnan yhteen ja lähettää elämän keskelle. Erityisjumalanpalveluksia järjestetään säännöllisesti. Eri ryhmien ja järjestöjen kirkkopyhiä on runsaasti. Jumalanpalveluksen valmistelu ja toteuttaminen on pyritty saamaan laajalle pohjalle ja muutkin seurakunnan työntekijät, kuin papit ja kanttori, osallistuvat usein jumalanpalveluksen toteuttamiseen.

Juuret 1500-luvulla

Kun Hämeen pohjoisten erämaitten asutus alkoi nopeasti kasvaa 1550–luvulla, alettiin seudun hallinnollista järjestämistä suunnitella. Myös erämaitten kirkollista toimintaa järjesteltiin. Pohjois-Häme muodosti Sysmän kappelin ja siihen määrättiin pappi. Tämä vaihe ei jäänyt pitkäaikaiseksi, sillä jo 1560 muodostettiin itsenäinen kirkkopitäjä. Näin syntyi Rautalammin emäseurakunta.

Lue lisää Viitasaaren seurakunnan ja mm. kirkkorakennusten historiasta alasivulta.