Ristipistoja

Uskotaan ja rukoillaan

Ensi sunnuntaina evankelisluterilaisessa kirkossamme vietetään 2. paastonajan sunnuntaita eli Reminiscere:ä. Reminiscere tarkoittaa muista minua ja se tulee päivän antifonista. Antifoni on erityisesti psalmilauluun liittyvä ns. kehyslause, joka on psalmin alussa ja lopussa.

Reminiscere -sunnuntain Psalmissa 25:1-10 kirjoitetaan:

Antifoni:
”Herra, sinä olet laupias, muista minua, osoita ikiaikaista hyvyyttäsi.” Tämä antifoni toistetaan psalmin lopuksi.

Tässä psalmissa on kyse rukouksesta:
”Herra, osoita minulle tiesi, opeta minua kulkemaan polkujasi.”
”Herra, sinä olet laupias, muista minua, osoita ikiaikaista hyvyyttäsi.”
”Älä muista nuoruuteni syntejä, älä unohda minua!”

Herra lohduttaa kaikkia syntisiä ja neuvoo meitä, mutta meidän on myös kunnioitettava hänen pyyntöjänsä ja seurata hänen tietänsä olemalla uskollinen. Kun me lohdutamme ja uskomme niin Herran liitto pitää.
”Kunnia Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle, niin kuin oli alussa, nyt on ja aina, iankaikkisesta iankaikkiseen. Aamen.”

”Herra, sinä olet laupias, muista minua, osoita ikiaikaista hyvyyttäsi.”

Kirjoittaja on Viitasaaren seurakunnan kanttori, Pekka Luukkonen

Aiemmin julkaistuja Ristipistoja