Ristipistoja

Pieniä kohtaamisia, suuria tekoja

Rakensimme Päiväkeskuksen asiakkaiden kanssa unelmakarttaa. Esiin nousi haaveita mm. kalastuksesta, puutarhan hoidosta ja uusista perunoista. Kuitenkin yhden unelmakartan teksti tiivisti jokaisen osallistujan ajatuksen yhteen lauseeseen: ”Toivoisin, että ihmiset osaisivat olla kiitollisia siitä, jos vieressä on joku toinen”.

Asiakkaat nyökyttelivät, joku taisi taputtaakin.

Koronan vaikutus ikäihmisten, ellei muidenkin, yksinäisyyteen on ollut valtaisa. On ollut kuitenkin ilo huomata tämän kurjan asian keskellä päätään nostanut yhteisöllisyys etenkin eri ikäryhmien välillä. Hyvänä esimerkkinä tästä riparilaisten diakonian palvelutehtävänään askartelemat kortit, joita jaettiin vanhuksille. Miten ihanaa heistä oli saada kortti ja vastata siihen. Lisää tällaista, iloitsi moni.

Päiväkeskuksella järjestämme joka arkipäivä pientä ohjelmaa vanhuksille. Pelaamme bingoa, teemme retkiä ja laulamme. Kyseltäessä toiveita ohjelmasta, esiin nousee hyvin usein musiikki ja laulu, mutta myös se, että oltaisiin vaan yhdessä.

Se, että on joku joka ehtii istahtaa viereen ja jutella päivän tapahtumista on iso asia. Se, että on aidosti kiinnostunut ja läsnä edes sen hetken on pieni kohtaaminen, mutta suuri teko.

Heidi Hämäläinen, vanhusten päiväkeskuksen ohjaaja, diakonian tukiryhmän jäsen

 

Aiemmin julkaistut ristipistokirjoitukset