Ristipistoja

Yhteisestä pöydästä

Olen asunut vajaat kymmenen vuotta perheeni kanssa Etiopiassa. Tuolta ajalta ehkä kaikkein mieluisin muisto liittyy etiopialaiseen syömiskulttuuriin. Paitsi, että etiopialainen ruoka on tulista ja maukasta, siihen liittyy vahva yhteisöllisyys. Etiopialainen ruokapöytä muodostaa jo itsessään yhteyden. Se on pyöreä, vajaa metrin halkaisijaltaan oleva koripöytä. Koripöydän päälle asetetaan yhtä iso metallinen ruokalautanen. Ruokalautaselle on laitettu erilaisia kastikkeita, vihanneksia, tuorejuustoa jne. Ruokailuvälineenä toimivat omat kädet – tai sormet. Lautasen reunalle on kääritty inzera-lettuja, josta ruokailija repäisee palan ja ottaa siihen haluamaansa kastiketta (wottia). Halutessaan hän voi herkkupalan laittaa myös naapurin suuhun, tai hänelle, joka toimii tarjoilijana. Ruokailu kestää kauan, kenelläkään ei ole kiire pois. Ruokaa tuodaan jatkuvasti lisää, kuulumisia vaihdetaan. Etiopialainen ruokatapa täyttää sekä vatsan että mielen.

Etiopialainen ruokakulttuuri tulee hyvin lähelle Jeesuksen ajan tapaa ruokailla. Ollaan yhdessä suuren pöydän äärellä. Juuri niin tehtiin eräänä iltana. Yhdessä syötiin ystävien seurassa, yhteisestä vadista. ”Tarjoilijana” toimi Jeesus. Hän mursi leivän ja jakoi jokaiselle palan: ”ottakaa ja syökää, tämä on minun ruumiini”. Ja sitten palan painikkeeksi tilkan viiniä. ”Ottakaa ja juokaa tästä te kaikki. Tämä on minun vereni, joka vuodatetaan teidän puolestanne, syntien anteeksi antamiseksi”.

Tänään me nautimme tätä ateriaa Ehtoollisena. Muistelemme ensimmäistä Ehtoollista ja muistelemme Jeesuksen sanoja. Olemme yhteisessä pöydässä alttarin puolikaaressa polvistuneina. Voimme sielun silmin nähdä, että puolikaari ulottuu myös tuonpuoleisuuteen, johon on polvistuneina Taivaan pyhät. Saamme uskoa ja luottaa Vapahtajan sanoihin: ”Minun puolestani annettu ja minun puolestani vuodatettu”.

Hannu Huttunen, vt. kirkkoherra

 

Aiemmin julkaistuja Ristipistoja