Ristipistoja

Pyhän Henrikin muistopäivä

Henrik oli Suomen ensimmäinen piispa ja marttyyri. Erik, Ruotsin kuningas, lienee tehnyt ristiretken Suomeen arviolta vuonna 1155. Piispa Henrik oli mukana retkellä. Heidän tavoitteenaan oli liittää Suomi Ruotsin kuningaskuntaan ja juurruttaa Suomeen kristillinen usko.

Kuningas Eerikin palattua takaisin Ruotsiin piispa Henrik jäi valvomaan Suomen kristillistä kehitystä. Perimätiedon mukaan hänet kuitenkin surmattiin jo seuraavana vuonna 1156. Surmasta on olemassa kaksi eri versiota. Kirkollisen tradition mukaan Lalli surmasi piispan, koska piispa aikoi rangaista Lallia ruotsalaisen sotilaan taposta. Piispa Henrikin surmavirren mukaan piispan puolestaan tappoi talonpoika Lalli Köyliössä. Piispan vaimo olisi valehdellut Lallille, ettei Henrik ollut maksanut ostamistaan tarvikkeista ja tästä kiihtyneenä Lalli olisi tappanut Henrikin.

Piispa Henrik haudattiin Nousiaisiin. Myöhemmin hänen luunsa siirrettiin Turun tuomiokirkkoon. Siirtopäivästä tuli Henrikin muistopäivä, jota vietetään 18.6. (ns. kesä-Heikki). Toista Henrikin muistopäivää (19.1.) vietetään Henrikin surmaamisen muistoksi (ns. talvi-Heikki).

Heidi Syvänen, diakoni, nuorisotyönohjaaja

Aiemmin julkaistuja Ristipistoja