Uutislistaukseen

"Tänä jouluna olen yksin"

Kaksitoista näkökulmaa omaan jouluun

 1. Nyt olen yksinvaltias. Minun ei tarvitse neuvotella aikatauluista tai jääkaapin sisällöstä: syön kun maittaa, nukun, kun nukuttaa.

 2. Tämä on Minun jouluni. Mikä minulle on siinä tärkeää, mukavaa tai ilahduttavaa? Vaalin niitä asioita ja rakennan niistä ikiomani, ainutlaatuisen jouluni. Päätän arvostaa itseäni ja jouluani riippumatta siitä, mitä ja ketä siinä on tai mitä puuttuu.

 3. Teen itselleni ankkureita, kellotan jouluni. Tuossa keitän riisipuuron, tuossa kuuntelen joulurauhan julistuksen, tuossa käyn pesulla ja laitan puhtaan paidan, tuossa katson tuon ohjelman, sitten käyn kävelyllä.

 4. Tänä jouluna ei tarvitse riidellä eikä jännittää. Itseni kanssa voin olla rauhassa ja sovussa.

 5. No, sehän on vain yksi viikonloppu. Selviän muistakin viikonlopuista, kyllä tästäkin.

 6. Kyseenalaistan perhejouluperinteen. Keitän termoskannuun glögiä ja soitan muutaman tutun kanssani pihalle juomaan kupin kuumaa.

 7. Aattoiltana kuljeskelen muiden valaistujen ikkunoiden ohi. Voin äänestää mielessäni kauneinta tai kehittää mielessäni tarinan, ketkä ja millaisin aatoksin siellä kukin on. Mistä mahtavat siellä iloita, mitä kaivata, mitä surra, mistä unelmoida? Kaikenlaisiin jouluihin mahtuu monenlaisia tunteita.

 8. En pelkää omia tunteitani. Ei ole väärin eikä sopimatonta itkeä, surra, kaivata tai olla vihainen jouluna. Tai pitää hauskaa omalla tavallani.

 9. Katan lautasen hänelle, jota kaipaan. Tai nostan kuvan näkösälle. Juttelen hänelle tämänkin kokemuksen. Kenenkään keskeyttämättä.

 10. Totean, ettei joulua ole pakko viettää. Urheilen, siivoan kaapit, teen jotain ihan muuta. Sekin on ihan ok.

 11. Joulun sanoma ei riipu olosuhteista. Vapahtaja, rauha ja hyvä tahto on annettu minullekin.

 12. Siltä varalta, että yksinäisyys on liikaa, otan talteen erilaisten puhelinpäivystysten numeroita, joita ovat esimerkiksi Kirkon Palveleva puhelin 0400 221 180 joka päivä klo 18-24 ja Mielenterveysseuran Kriisipuhelin 09 2525 0111 kellon ympäri.

 

Pirjo Salminen, perheneuvoja

17.12.2021 15.43